12 maj - dagbokens dag 2020


Hur ser din dag ut den 12 maj 2020? Sedan 2016 samlar Folklivsarkivet vid Lunds universitet dagboksanteckningar från människor av alla åldrar, bakgrunder och yrken och ger dagboken en egen dag. 

Dagbokens dag sker i samarbete med Mass Observation Archive (MOA) i England. År 1937 skickade MOA ut en förfrågan till personer runt hela landet att dokumentera sin dag: att skriva om allt de gjorde från morgon till kväll den 12 maj. Det var dagen för George VI:s kröning. Dagböckerna ger en unik inblick i det dagliga livet och är en värdefull resurs för forskare.

Dagbokens dag är ett återkommande inslag i Folklivsarkivet verkssamhet och ger dagboken en egen dag i Storbritannien och Sverige. 

Din dag den 12 maj

Skriv så mycket eller lite du vill, om vad du gör, vilka du möter, vad ni talar om, vad du äter och dricker. Berätta om när du steg upp och när du gick till sängs. Beskriv vad du köper eller säljer, vad du jobbar med eller vad du skulle vilja göra, platserna du besöker, det du läser, ser, hör eller lyssnar på. Berätta om vad du drömmer om och oroar dig för, och vad du tänker och tycker.

Skriv om stort som smått och reflektera gärna över om den 12 maj blev en vanlig eller ovanlig dag för just dig och varför.  

 

Dagböckerna är fritt tillgängliga för arkivets användare och kan komma att användas för forskning och undervisning. Avstå från att skriva ditt riktiga namn, kontaktuppgifter eller personuppgifter för dig själv eller personer som nämns i din dagbok.

Bakgrundsuppgifter

Födelseår

 Delta i samråd med målsman om du är under 15 år.
Kön
Kvinna
Man
Vill inte definiera

Skriv ett kort självporträtt: var du bor, ditt nuvarande jobb eller yrke om du arbetar och annan information som du tycker är viktig.

 Avstå från att skriva uppgifter som kan användas för att identifiera dig eller andra.

Arkivering

Jag donerar min dagbok från 12 maj 2020 till Folklivsarkivet och godkänner att den arkiveras i Folklivsarkivets offentliga samlingar. Jag är införstådd med att dagboken är fritt tillgänglig för arkivets användare: studenter, forskare och allmänhet. Jag ger mitt samtycke till att Folklivsarkivet kan reproducera dagboken, helt eller delvis, på webbplatser och i publikationer inom ramen för arkivets verksamhet och i den mån lagstiftningen tillåter.  
 För att kunna arkivera din dagbok och använda den behöver arkivet ditt samtycke. Utan ditt godkännande gallras dagboken efter avslutad insamling. Har du frågor kring användning och samtycke, kontakta en arkivarie på Folklivsarkivet.
Jag är meddelare till arkivet.
 Som meddelare deltar du i Folklivsarkivets skrivarpanel och besvarar frågelistor 3-4 gånger om året. Frågelistor har skickats ut från arkivet sedan 1932 och motsvarar en typ av medborgarforskning där allmänhetens bidrag möter forskarnas frågeställningar. Svaren arkiveras i Folklivsarkivets offentliga samlingar.
Jag vill ha information om arkivets frågelistor (fyll i din e-postadress)
 Din e-postadress används endast för informationsutskick från Folklivsarkivet och arkiveras inte med ditt svar.