LUF 246 Kungaskandaler


2010 publicerades en omtalad bok med titeln Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken författad av bland andra journalisten Thomas Sjöberg. Den fick omfattande uppmärksamhet i medierna. De flesta nyheter som publicerades rörde det som kom att kallas ”kungen och kaffeflickorna”, det vill säga uppgifter om att kungen ska ha umgåtts med lättklädda damer på strippklubbar, även under äktenskapet med drottning Silvia. Somliga menar att de massiva skriverierna formerade en medieskandal.

Skvaller och rykten

Känner du till något skvaller eller några rykten om kung Carl XVI Gustaf? Var fick du informationen ifrån? Vilka känslor väcker skvaller om kungen i dig? Varför tror du att man skvallrar om kungligheter? Vad tror du är sant respektive falskt i det skvaller du har hört?

TV-sändningar

Kungen höll i samband med en årlig jakt i Hunneberg en presskonferens där han kommenterade ovan nämnda bok (4 nov 2010). Där sa han bland annat: ”Vi vänder på ett blad, ungefär som ni gör i era tidningar, och ser framåt i stället”.

Har du hört detta uttalande användas av människor i din närhet, då eller senare, i någon version? I så fall, hur lät det och vem sa det? I vilket sammanhang (allvarligt, humoristiskt)? Har du själv använt uttrycket ”vi gör som kungen, vi vänder blad” på något sätt? I så fall, när och varför?

Ett annat omskrivet ögonblick var när kungen lät sig intervjuas av TT, vilket sändes på Sveriges Television (30 maj 2011). Då fick Carl XVI Gustaf frågor om han hade besökt strippklubbar och svarade svävande: ”Nee, jag kan inte säga det”. Är detta något du tog del av när det sändes eller senare? I så fall, vad fick du för intryck av kungen? Har du hört människor i din närhet kommentera denna intervju i efterhand? I så fall, vem och i vilket sammanhang? På vilket sätt gjordes det?

Mediebevakningen

Vad tycker du om mediebevakningen av kung Carl XVI Gustaf? Är det något särskilt du kommer att tänka på? Ge gärna ett konkret exempel. Hur ska journalister agera i förhållande till kungen eller kungahuset enligt din mening? Hur ska public service-bolagen (SR och SVT) förhålla sig till kungen och kungafamiljen? Hur ser du på kvällspressen respektive så kallade skvallertidningar, som Hänt Extra, när det rör rapporteringen om kungahuset?

Historiska kungaskandaler

Finns det någon äldre kungaskandal som du känner till? Varför tror du att du har kunskap om just denna? Pratas det fortfarande om denna skandal då och då? I så fall, på vilket sätt? Vad väcker denna skandal för känslor i dig?

Internationella kungaskandaler

Har du tagit del av rykten, skvaller och skandaler kring något annat europeiskt kungahus? Vilket, och om vad handlade skvallret? 

Personuppgifter

Vem ligger bakom texten?
Namn (frivillig uppgift)
Födelseår

Övriga uppgifter som jag vill lägga till
Bostadsort
Yrke

Arkivering

Jag godkänner att mitt svar arkiveras i Folklivsarkivets offentliga samlingar.
Jag vill veta när nya frågelistor från Folklivsarkivet offentliggörs, lägg till min e-post adress för informationsutskick